Home Luchtkwaliteit Droge lucht Bevochtiging Luchtvochtigheid verhogen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Bevochtiging Luchtvochtigheid verhogen

Luchtbevochtiger bij een lage luchtvochtigheid

Met een luchtbevochtiger voorkom je gezondheidsklachten en schade door droge lucht. Een lage luchtvochtigheid is in huis ongewenst, maar ook op kantoor en in de industrie. Daarom zijn er luchtbevochtigers in alle soorten en maten. Wat de toepassing ook is, een lage luchtvochtigheid voorkom je met luchtbevochtiging.

Droge lucht: lage luchtvochtigheid

Droog, droog en nog eens kurkdroog. Ons binnenklimaat wordt steeds droger. Door steeds betere isolatie ontstaat een sterke daling van de relatieve luchtvochtigheid wanneer het buiten kouder wordt en men binnen verwarmt. Houten vloeren `trekken` krom. Je huid, ogen en slijmvliezen raken geïrriteerd. De oplossing is simpel: gebruik een luchtbevochtiger.

Wacht niet te lang, want een eenmaal gescheurde vloer herstel je niet zomaar. Zorg ervoor dat lichamelijke klachten en vermoeidheid door een te lage luchtvochtigheid niet ontstaan. Een luchtbevochtiger is hierop een passend antwoord. Op tijd starten met bevochtigen voorkomt problemen.

Luchtbevochtiging, welk type luchtbevochtiger?

Sinds jaar en dag worden er door diverse fabrikanten luchtbevochtigers gemaakt die op verschillende manieren de lucht bevochtigen. Er zijn vier manieren om de lucht te bevochtigen:

  • Luchtbevochtiger met werking als luchtwasser
  • Luchtbevochtiger met werking als stoomverdamper
  • Luchtbevochtiger op basis van ultrasone verdamping
  • Bevochtiger op basis van koud water verdamping

Voor grootschalige luchtbevochtiging wordt vaak centrifugaal bevochtiging toegepast, dit is een type koud water bevochtiging. Ook industriële stoombevochtiging wordt regelmatig toegepast.

Voor iedere ruimte is er een passende luchtbevochtiger verkrijgbaar. Te droog of te nat, het is allebei nadelig voor gezondheid en interieur.

Ultrasone luchtbevochtigers en stoombevochtigers

Luchtvochtigheid verhogen met een ultrasone luchtbevochtiger of stoombevochtiger vereist een hygrostaat. Een hygrostaat schakelt de bevochtiger uit bij het bereiken van de ingestelde relatieve vochtigheid. De meeste ultrasoon bevochtigers zijn voorzien van een hygrostaat.

Een stoombevochtiger verbruikt veel energie voor bevochtiging, circa 0,3 kWh. Een pluim van waterdamp met een temperatuur van circa 70 °C wordt de ruimte ingeblazen. Omdat stoom bestaat uit kleine waterdruppeltjes kan condensatie optreden.

Ultrasoon luchtbevochtigers zijn niet geschikt voor hard water en moeten elk 'stookseizoen' (okt - mrt) worden voorzien van een nieuw antikalk patroon. Wordt het antikalk patroon niet op tijd vervangen, dan volgt een fijne neerslag van witte stof. Daarnaast moeten ultrasoon bevochtigers wekelijks goed worden schoongemaakt om de vorming van micro-organismen in het water te voorkomen. Uitkomst biedt een ionisatiestaafje (ISS) dat de vorming van micro-organismen voorkomt.

Luchtwasser, schijfverdamper. Bevochtiging door lucht wassen

Bij een koud water luchtbevochtiger verdampt het water op een natuurlijke manier en neemt de verdamping af naarmate de grens van 60% relatieve vochtigheid wordt bereikt. Koud water bevochtigers hebben dus geen hygrostaat nodig. Om de vorming van micro-organismen te voorkomen kan een ISS-staafje of een middel worden gebruikt dat aan het water wordt toegevoegd.

Hygrostaat voor automatische werking luchtbevochtiger

Digitale hygrostaten van de merken Hale en MioStar zijn bij ons direct verkrijgbaar. Met deze regelaars worden luchtbevochtigers automatisch ingeschakeld als de lucht te droog is. Als de lucht voldoende vocht bevat wordt de luchtbevochtiger automatisch uitgeschakeld. De waarden voor luchtvochtigheid zijn in te stellen. Voor meer informatie of bestellen zie: Hale hygrostaat en MioStar hygrostaat voor regelen luchtvochtigheid.

Een luchtbevochtiger kiezen

Voor een overzicht van alle luchtbevochtigers inclusief vaste bevochtigers zie: luchtbevochtigers. Voor een overzicht van alle industriële luchtbevochtigers zie ook: Industrie luchtbevochtigers.

AirSain kan u adviseren welke luchtbevochtiger het beste voor u werkt. Neem contact met ons op tijdens kantooruren op 0497 512 164 (NL) of 011 515 389 (BE).

De luchtvochtigheid te laag?

 

AIRSAIN VOOR LUCHTBEVOCHTIGING!

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen